Waterstof als de gemiste link in onze duurzame energiemix

Ontdek waarom waterstof wordt beschouwd als de gemiste link in onze duurzame energiemix en hoe het kan helpen bij het realiseren van onze klimaatdoelstellingen. Hoe kunnen we waterstof integreren in onze energiemix en zo streven naar een schonere en groenere toekomst voor iedereen?

Waterstof: de oplossing voor een schoner klimaat en schonere lucht

Waterstof is geen onbekende, dit licht ontvlambaar gas is al bekend voor honderd plus jaren. Aanvankelijk geweerd omwille van zijn explosieve aard, was deze stof enkel interessant voor de chemische industrie. Door de jarenlange ontwikkelingen in technologie is waterstof een goed te bewaren gas geworden. Door koeling tot -50°C wordt dit gas vloeibaar en verhandelbaar voor verschillende toepassingen.

Niettegenstaande bestaat er nog altijd een negatieve klank rond waterstof. Dit heeft grotendeels te maken met de manier waarop waterstof geproduceerd wordt. Het grootste deel van de waterstof productie komt nog steeds van de chemische omvorming van koolwaterstoffen, met als gevolg vorming van CO2 als neven product. Dit wordt dan ook grijze waterstof genoemd.

Gelukkig is dit niet de enige manier om waterstof te winnen. De zuiverste techniek is elektrolyse van water. Hierbij wordt water (H2O) omgezet in waterstof (groene waterstof) en zuurstof. Beide onschadelijk voor het milieu. Voor de elektrolyse is elektriciteit nodig. Hoera, weer een positieve oplossing in het duurzaamheid vraagstuk. Elektriciteit productie uit zonnepanelen en windmolens is erg onvoorspelbaar, waardoor een probleem is ontstaan rond het bewaren van energie. Sommige perioden van over productie bleven hierdoor een vlek van onbruikbare energie (dus verlies). Met als gevolg een onstabiele marktprijs wat elektriciteit betreft.

Wat heeft dit met waterstof te maken?

Door deze energie overschotten uit zonne-energie te gebruiken voor de elektrolyse, dus productie van waterstof, kan hier een overstap gemaakt worden naar een duurzaam en klimaat onafhankelijk energie gebruik. Waterstof kan worden opgeslagen en worden ingezet op die plekken waar het duurzaam en nuttig is.

Hoe duurzaam en klimaat vrij is het gebruik van waterstof?

Sinds de uitvinding en door ontwikkeling van de brandstofcel is het mogelijk om waterstof te gebruiken voor een veelheid van toepassingen vooral in de transport sector. Autobussen aangedreven met brandstofcellen is een techniek die al geruime tijd wordt aangewend.

waterstof bus
Groningse waterstofbus - Beeld: Matti Blume (CC BY-SA 4.0)

In een brandstofcel wordt waterstof samen met zuurstof uit de lucht omgezet naar elektriciteit met als nevenproduct water. Dit maakt de volledige cyclus van hernieuwbare elektriciteit via elektrolyse, veilige opslag van waterstof en gebruik hiervan in brandstofcellen, tot een duurzame en klimaat onafhankelijke toepassing van energie.

Nu is de vraag hoever staat onze samenleving met deze technische ontwikkeling?

Twee elementen spelen hierin een rol. Het eerste is de productie kosten (relatief positief). Het tweede is voornamelijk ongeloof ofwel het natuurlijk conservatieve gedrag van de mens. Het is nieuw, zal het wel waar zijn.

Waterstof is een realiteit en één van de pijlers in de weg naar duurzaamheid. Deze technologie is zeker niet onbenut. Er zijn reeds meerdere initiatieven en Nederland en ook in de rest van de wereld.

Meer feiten en cijfers over de productie en het gebruik van waterstof vindt je via onderstaande link

Waterstof Magazine

Het volgen van de hier beschreven technologie zal zeker een belangrijke stap zijn voor het terug dringen van de CO2 uitstoot. Het uitvoeren van dit plan zal tijd en veel investeringen vergen. Het is ook niet de enige mogelijke oplossing, andere technieken en technologie zal nodig zijn om tijdig tot een duurzame en klimaat onafhankelijke maatschappij te komen.

Wij houden de vinger aan de pols en volgen zoveel mogelijk nieuwe ontwikkelingen op de voet.

Met energieke groeten,

Stichting FreeEnergy4All